Bayram, "Çok ciddi bir iklim değişikliği ve küresel ısınmayla karşı karşıyayız. Yağmur yağmıyor, kar yağmıyor, bazı barajlarımız kurudu ve yer altı suları çekiliyor. Artık su fakiri olan Karaman’da tüm bu olumsuzluklara rağmen 2024 yılı tarımsal üretim sulama sezonunun sonuna geldik" dedi.
Özellikle mısır üreticilerinin sulama sezonunu tamamladığını belirten Bayram, şeker pancarı, meyve bahçeleri ve sebzelerin sulama işlemlerinin de sona erdiğini ifade etti. Karaman genelinde bazı bölgelerde sulama sıkıntılarının yaşandığını ve bunun da verim düşüklüğüne neden olacağını vurguladı. Bayram, "Bugünlerde meteorolojik kuraklığı yaşıyoruz ama şu anda tarımsal kuraklığa doğru ilerliyoruz. Karaman genelinde 25-30 köyümüzde içme suyu sıkıntısı yaşanıyor" diye konuştu.
Bayram, bu zorlu dönemde üreticilere destek sağlayan Sulama Birliği Başkanı Murat Er ve personeline teşekkür ederek, "Bu kurak geçen sezonda üreticilerimiz açısından stres dolu geçen yılda, Sulama Birliği sahasında üretim yapan çiftçilerimize her türlü desteği sağlayan, yaklaşık 40 milyon metreküp barajdan ve kuyulardan takviye destek sağlayan Birlik Başkanımız Murat Er ve personeline teşekkür ederiz" dedi.
Yıllardır su kaynaklarının tükenme tehlikesine dikkat çektiklerini belirten Bayram, "Maalesef bu tehlikenin farkına varamadık ve çözüm odaklı yeterince somut adımlar atamadık. İnsanlarımız su kaynaklarının sonsuz olduğunu düşündü, ama bu suların da bir sonu var. Yer altı suları kendini yenileyen bir kaynak değil, sadece kar ve yağmur sularından besleniyor. Artık bölgemizde Karaman, Konya ve Aksaray da çölleşmeye başladı" ifadelerini kullandı.
Bayram, 2015 ile 2024 yılları arasında yer altı sularının 40-50 metre, hatta bazı yerlerde 100 metreye kadar düştüğünü ve bilinçsiz sulama nedeniyle su fakiri bir ülke olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Tarım Bakanlığı’nın havza bazlı planlı üretim modeline geçiş yapacağını açıklayan Bayram, "Önümüzdeki yıl bölgemizde yer altı su kısıtının bulunduğu 11 ilden biri olan Karaman Merkez ve üç ilçemizde münavebeli ekim nöbeti kapsamında, bakanlığın belirlediği ekstra destekler verilecek olan ürün desenleri belirlenerek ekimi yapılacak ve bu uygulama 2025-2026-2027 yılları arasında hayata geçirilecektir" dedi.