KARAMAN'DA ANIZ YAKMA UYARISI: "GELECEĞİMİZİ YAKMAYALIM"

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde başlayan hasat sezonuyla birlikte anız yakma vakalarının arttığına dikkat çekiyor. Anız yakmanın çevresel ve ekonomik risklerine vurgu yaparak, tarım arazilerinde bu alışkanlığın yaygınlaşmasının yarattığı tehlikelere karşı uyarıda bulunuyor.

KARAMAN'DA ANIZ YAKMA UYARISI: "GELECEĞİMİZİ YAKMAYALIM"

Hububat hasadı sonrası tarlada kalan anızın, toprak sağlığı açısından büyük önem taşıdığını belirten yetkililer, anız yakmanın toprak verimliliğini azalttığını ve su-rüzgar erozyonunu artırdığını ifade ediyorlar. Ayrıca, anız yakmanın orman yangınlarına, enerji hatlarının zarar görmesine ve trafik kazalarına neden olabileceğini hatırlattı.

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöverlerle yapılan hasat sonrası anızın tarlada bırakılmasının ve doğal yollarla parçalanmasının, tarım topraklarının verimliliği için önemli olduğunu vurguluyor. Bu sürecin, toprak organik maddesini koruyarak ve erozyonu önleyerek çiftçilere uzun vadeli fayda sağlayacağını belirtiyor.

Anız yakmanın yasak olduğunu hatırlatan yetkililer, bu konuda yapılan ihlallerin 2872 Sayılı Çevre Kanunu kapsamında ciddi idari para cezaları gerektirdiğini ve özellikle ormanlık ve sulak alanlara yakın bölgelerde anız yakmanın cezai yaptırımlarının daha da ağırlaştırıldığı ifade edildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284