30-31 Mart 2022 tarihlerinde ATO Congresium’da yerli ve yabancı pek çok konuğun katıldığı, uluslararası firmaların sponsor olduğu Eko İklim Ekonomi ve İklim Değişikliği Zirvesi’ne Karaman’ı temsilen KGRT KARAMAN Gazete Radyo ve Televizyon Yönetim Kurulu Başkanı Senem Yavuzaslan katıldı.
Dünya’da bir ilk olan Ekonomi ve İklim Değişikliği Fuarının 2. Gününde moderatörlüğünü İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu Başkan Yardımcısı Nizamettin Bilici’nin yaptığı “Medya Gözüyle İklim Krizi” konulu oturum saat 11.10-12.30 saatleri arasında Su Salonunda gerçekleşti. Türkiye’nin çeşitli illerinden 12 farklı konuşmacının katıldığı “Medya Gözüyle İklim Krizi” konulu oturuma Karaman örneği ile katılan Senem Yavuzaslan konuşmasında yer altı sularının çekilmesi sonrasında oluşan obrukların yanı sıra çok yağışın sebebiyet verdiği heyelanların sebep olduğu tahribatları salondakilere anlattı.
KGRT KARAMAN Gazete Radyo ve Televizyon Yönetim Kurulu Başkanı Senem Yavuzaslan gerçekleşen “Medya Gözüyle İklim Krizi” oturumunda yaptığı konuşmada: “ Uzun bir aradan sonra yüz güldüren yağışların ardından kiminin bir an evvel yaz gelsin, kiminse yağışlar yüzümüzü güldürdü daha ne olsun dediği bir 2021-2022 sonbahar-kış dönemini geride bırakıyoruz.
Yıllar öncesinde hava tahminlerinin tamamen bilimsel metotlarla yapılmadığı yıllarda, atalarımız bazı belirtilere bakarak tahminlerde bulunurlarmış. Atalarımızın, büyüklerimizin daha çok deneyim ve gözleme dayalı tahmin yöntemleri arasında yer alan “Ayva çok olursa kış çetin geçermiş” sözünü çokça duyduğum ve gerçeklik payının olduğuna inandığım bir kış yaşadık.
2021-2022 sonbahar-kış döneminde yüz güldüren yağışlar Karaman’ın da içinde bulunduğu Konya Ovası için sonrasında bir sorun teşkil edecek mi bilinmezliğinde Türk Dili’nin Başkenti, sanayi ve elma şehri Karaman’ı neler bekliyor bunlardan biraz bahsetmek istiyorum.
1989 yılında il olan Karaman yaz aylarında kuraklığın, kış aylarında ise yağışın olduğu bir bölge iken 2021-2022 dönemi hariç son beş yılda yazları sıcak kışları ise yağışın çok az olduğu bir bölge haline gelmiştir. Aşırı kuraklık beraberinde yer altı sularının çekilmesiyle birlikte bölgemizde obruk sayılarını artırmakla kalmamış deprem riskinin sıfır olduğu Karaman’da fay hattının oluşmasını sağlamıştır.
Konya-Karaman-Ereğli ve Karapınar bölgelerinin içerisinde bulunduğu KONYA Ovasından 2021 yaz döneminde 2 milyar metreküp olan su girişinden 4,5 milyar metreküp su çıkışı olmuştur. 2,5 milyar metreküp su çıkışı Konya tarımının kalbi, yonca, mısır ve şeker pancarının üretim deposu Karapınar’da 2021 yılında küçüklü büyüklü 500’e yakın obruk olayının yaşanmasına sebebiyet vermiştir.
2021-2022 sonbahar-kış döneminde yaşanan yağışlara Karaman gözüyle bakarsak şu an aşırı yağışların yüz güldürmesinin yanı sıra bir belirsizliği de yaşattığını söyleyebilirim. “Kar yağışı geliyor”, “Meteorolojiden Yağış Uyarısı” haberlerini paylaştığımız an itibariyle “Allah’ın bereketi ne var bunda, abartmayın”, “Barajlar dolar”, “Çiftçi sulamada sorun yaşamaz”, “Su azlığı nedeniyle su kesintileri yaşanmaz” yorumlarını aldığımız bir gerçek. Herkesin yağışı nasıl değerlendirdiğine ilişkin belli başlı gelen yorumlarda öne çıkanlar bunlar olsa da yağış toprakların yağış azlığından değil yağış çokluğundan ağlamasına sebebiyet veriyor. Nasıl yani dediğinizi duyar gibiyim. İlkokulda hayat bilgisi derslerinde işlediğimiz hatta deneylerini yaptığımız ve sonrasında ağaç dikmenin ne denli önemli olduğunu yıllarca öğrendiğimiz erozyon ve heyelan gerçeğiyle kütleli ağaçlandırmanın az olduğu Karaman’da yoğun yağış sonrasında doğal afet olaylarının yaşanmasıyla yüzleştik diyebilirim. Karaman merkeze bağlı Bademli Köyü’nde yaşanan maddi olarak ciddi kayıplara sebebiyet veren heyelanda 7 bin metrekarelik alan yaklaşık 100 metre aşağıya kayarken, zeytin ağaçlarını da kökünden söktü.
2021 yılında 350 bin dekarlık alanda mısır, 65 bin dekarlık alanda şeker pancarı üretimi olmak üzere toplamda 415 bin dekarlık alanda çok su tüketen ürünlerin üretiminin yapıldığı Karaman’da iklim değişikliği az su isteyen ürünlerin üretimini de kaçınılmaz kılmıştır. Tarım ve Orman Bakanlığınca yaklaşık 7 sene önce söz verilen Havza Bazlı üretim modelinin hayata kazandırılması Karaman’ın da içinde bulunduğu KONYA Ovası için son derece önemlidir. Mısıra sağlanan desteğin çiftçileri bu üretime yönlendirmesi yerine devletin arpa, buğday gibi az su isteyen tarım ürünlerine sağladığı destek miktarı artırılmalıdır. Eko İklim Zirvesinde bu bilgileri size aktarmamda bilgisine başvurduğum Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram’a ve oda yönetimine teşekkür ederim”ifadelerine yer verdi.