Konya Basını Akşehir’i Gezdi

Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürlüğü ve Akşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği organizasyon ile Konya'da bulunan basın mensupları Akşehir'de ağırlandı.

Konya Basını Akşehir’i Gezdi

Geziye katılanlara ilk olarak Akşehir Belediyesi Takkasızlar Konağı’nda bir kahvaltı verildi. Kahvaltı sonrası konuşan Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürü Abdurrahman C. Fidancı, “Bugün Nasreddin Hocamızın ifadesiyle dünyanın merkezi olan Akşehir'deyiz. Çok kıymetli başkanımızı ziyaret ettiğimizde sizlerin selamlarını da iletmiştik. Demişti ki, ‘Biz Akşehir'i tanımak istiyoruz, gazeteci arkadaşlar olarak sizlere misafir olmak istiyoruz’ başkanımızda bu teklif karşısında hiç iki etmeden bize karşı sağ olsunlar hay, hay dediler. Konya basınını zaten ben daha önceki görevlerimden dolayı iyi tanıyor, biliyor ve takip ediyorum demişlerdi. Konya basınını Akşehir'de ağırlamaktan onur duyacağını, mutluluk duyacağını ifade etmişlerdi, sağ olsunlar. Bugün böyle güzel bir havada, güzel bir mekanda gezimize bismillah diyerek başladık. Bu vesile ile bizleri ağırlayan başkanımıza onun şahsında bizlere desteğini esirgemeyen başkan yardımcımıza, kültür müdürümüze, basın danışmanı arkadaşımıza hepsine tek tek teşekkür ediyoruz” dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya da yaptığı konuşmada, Konya basınını Akşehir’de ağırlamaktan onur ve mutluluk duyduklarını belirtti.

“Konya merkezden sonra Selçuklu eseri en fazla olan Akşehir’dir”

Akşehir’in çok eski bir yerleşim yeri olduğuna dikkat çeken Başkan Akkaya, “Akşehir’in M.Ö. 4 bin yıllara dayanan bir yerleşimi var, Frigyalılara kadar giden bir özelliği var. Daha sonra Bizanslılar, Romalılar, Selçuklular döneninde de yerleşim yeri olmuş. Osmanlılar döneminde de yer almış ama özellikle Selçuklular döneminde ciddi bir imarlaşma yürümüş ve Konya merkezden sonra Selçuklu eseri en fazla olan Akşehir’dir. 154 tane tescilli Selçuklu eserimiz var. Tarihi dokusuyla, tabiat güzelliğiyle, meyvelikleriyle, kiraz çiçekleriyle, malum çok bilinen bir yer. Gerçek kent kimliği kazanılmasında belli parametreler vardır. Kültürüdür, folklorudur, yemek kültürüdür, özgün mimarisidir işte bunların hepsi Akşehir'de var. Kendine özgün Akşehir Evleri diye, Safranbolu Evlerine benzeyen 2 bin civarı cumbalı evlerimiz mevcut. Akşehirimizin 8 tane folkloru var. Milli bayramlarımızda gösteriler sergilenir ve halk oyunları olarak Türkiye ikinciliği ve üçüncülüğü derecelerimiz var. Yine 16 adet Akşehir'e özgü yöresel türkülerimiz var. İç Anadolu, Orta Anadolu ve Akdeniz Bölgesi geçit bölgesi olduğu için yemek kültüründe ve diğer kültürlerde biraz esinlenme vardır. Halk oyunlarımızdan birisi bir zeybek oyunu olan Bermende Zeybeği’dir. Konya'da zeybek oyunu başka ilçede yoktur. Bunlar Akşehir'in çok tarihi bir kent olduğunun göstergesidir” dedi.

“Akşehir daha güzel, yeni bir çehreye kavuşmuş olacaktır”

Bugünlerde yoğun bir alt yapı çalışması var, ondan dolayı da biraz zahmet var. Akşehir halkı bu zahmeti görüyor ama rahmet zahmetsiz olmuyor. Bugünler de biraz zahmetimiz var çünkü şu anda dünyanın en modern atık su arıtma tesisi bitti. Pazartesi günü deneme çalışmasına başlayacaktır. Yine kanalizasyon hatlarımız çok eskiydi ve yenileme çalışmalarıyla Kasım 15’e kadar tamamlanmasını bekliyoruz. Bunlar Avrupa Birliğinden yüzde 94 hibeyle yapılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Avrupa Birliği Dairesinin ihale ettiği projelerdir. 1-2 ay içerisinde içme suyu projemizin yenilenmesi ihalesi de yapılacaktır. Avrupa Birliği Fonundan yüzde 100 hibeyle olacak bu proje uzun zamandır takip ettiğimiz bir projeydi ve yüzde 100 hibeyle içme suyu projemizin ihalesi de yapılacaktır. Bu projenin ihalesini de Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ilgili Avrupa Birliği birimleri yapmıştır. Yine doğalgazımız geçen Kasım ayından beri faaliyettedir ve 1 yıldır kullanıyoruz. Şehrimizdeki Doğalgaz çalışması da son sürat devam etmektedir. Tarihi dokunun yoğun olduğu eski Akşehir bölgesi dediğimiz şu anda bulunduğumuz bölgede; elektrik hatlarının yer altına alınması önemli bir projeydi ve bu bölge bitti. Burası yangına hassas bir bölge, hep ağırlıklı ahşap evler çok sık yangınlar olmaktaydı ve bir kaç sene içerisinde bu alt yapı çalışmalarını nihayete erdireceğiz. Akşehir daha güzel, yeni bir çehreye kavuşmuş olacaktır. Şehrimizde merkezi bütçeden Bakanlıklarımızın yatırımları da var. Yeni Adliye Binası projesi bitmek üzere 2018 yatırımında inşallah çalışmalar başlayacaktır. Yine Sosyal Güvenlik Hizmet Binamızın inşaatı başladı. Çevremizdeki ilçelere bölge teşkilatı gibi hizmet etmek üzere inşaat çalışmaları başladı. İlçe Emniyet Müdürlüğü Hizmet Binamızın inşaatı da devam etmektedir ve bunlar merkezi yatırımlarımızın bir kaç tanesidir” diye konuştu.

“Demokrasimiz için basın gerekli"

Belediye olarak 3 alanda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını söyleyen Başkan Akkaya, “Biz sosyal belediyecilik, kültürel belediyecilik ve gerekse alt yapımızı imarlaştırma anlamında olarak 3 alanda çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. İnşallah bir kaç sene içerisinde bu çalışmalar bitmiş olacaktır. Akşehirimiz bu çalışmalar sonrasında daha nezih bir ortam haline gelmiş olacaktır. Ben tekrar teşriflerinizden dolayı hepinize ayrı, ayrı teşekkür ediyor ve çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum. Çünkü biliyorum ki, basın halkımızın gözü, kulağı ve sesi. Hakikaten demokrasimiz için basın gerekli. Bu anlamda da, güzel hizmetler yapıyorsunuz. Bu çalışmalarınızın başarıyla, sağlıcakla devam etmesini temenni ediyor, hepinize saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Akşehir’i gezmeye başlayan heyetin ilk durağı tarihi Ermeni kilisesi oldu. Burada incelemelerde buluna heyete Müze Müdürü Ömer Faruk Türkan tarafından bilgi verildi. Akşehir Belediyesi tarafından restorasyonu yapılan tarihi Akşehir evlerinin bulunduğu sokakları gezen basın mensupları bu alanda bol bol fotoğraf çekti. Heyet daha sonra ilçedeki Ulu Cami, Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesini, restorasyon çalışmaları devam eden Tarihi Arasta Çarşısını, yapımı devam eden Dudu Kadın Çarşısı inşaat alanını, Batı Cephesi Karargahı Müzesini ve Gülmece Parkını gezerek Nasreddin Hoca Fıkra heykelleri ve Gülmece Ustalarının heykellerini fotoğrafladı.

Akşehir Taş Eserler Müzesini de gezen heyete Akşehir Belediyesi Hıdırlık Sofrası’nda bir yemek verildi. Konya’dan gelen heyetinin son durağı ise Akşehir Kent Ormanı oldu. Burada kısa bir mola verip çay içen heyet daha sonra Akşehir’den ayrıldı.

Düzenlenen geziye; Basın Yayın Enformasyon Konya İl Müdürü Abdurrahman C. Fidancı, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Özden Konur, Akşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel ve Konya’dan gelen basın mensupları katıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284