“Yunus Emre ve Karaman’ı Bir Arada Tüm Dünyaya Duyacak”

Türk dili ve kültürünün en önemli şahsiyetlerinden Yunus Emre'nin vefatının 700. yıl dönümü olan 2021 yılının, UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınması ve Cumhurbaşkanlığı genelgesi ile bu yılın “Yunus Emre ve Türkçe Yılı” olarak ilan edilmesi kapsamında üzerinde Karaman Yunus Emre türbesinin nüshasının yer aldığı altın ve gümüş hatıra paraların tanıtımı yapıldı.

“Yunus Emre ve Karaman’ı Bir Arada Tüm Dünyaya Duyacak”

2 bin adet altın ve 3 bin adet gümüş olmak üzere 5 bin adet bastırılan hatıra paraların tanıtım programında konuşan Ankara Karamanlılar Eğitim, Kültür ve Sağlık Vakfı Başkanı Veli Bozkır kalıcı bir projeye imza atmanın onurunu yaşadıklarını söyledi. Metin için Eskişehir gibi pek çok ilin devreye girdiğini söyleyen Başkan Bozkır konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Vakfımızca organize edilen bu güzel programa teşrifleriniz, bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize öncelikle teşekkür ederiz. 2021 Yılının UNESCO tarafından Yunus Emre’yi anma yılı olarak ilan edilmesi ardından Cumhurbaşkanlığımızın genelgesiyle bu yıl içerisinde “Bizim Yunus” ve “Dünya Dili Türkçe” olarak faaliyetler yapılması kararı alındı. Vakıf olarak yönetim kurulumuzla bu durumdan vazife çıkarıp kalıcı olarak bizler neler yapabiliriz bunun değerlendirmesini yaptık. Yerelde valimizle, belediye başkanımızla, üniversitemizle projelerimizi paylaştık. Ankara’da vekillerimizle gerekli görüşmeleri yapıp desteklerini aldık. Hatıra para basımı konusunda Yönetim Kurulu üyemiz iş insanı İhsan Duru’nun teşvik ve yönlendirmeleriyle hemşerimiz Hazine ve Maliye Bakanımızla projemizi paylaştık. Bakanımızın da destekleriyle hatıra para projemizi hayata geçirdik. Bugün tüm dünyada kolleksiyonerlerin alacağı para üzerindeki sertifika ile Yunus Emre ve Karaman’ı bir arada tüm dünyaya duyurmuş olacağız” dedi.

Başkan Kalaycı “Bu Paranın Bizim İçin Kıymeti Büyük”

Başkan Bozkır tarafından sahneye davet edilen Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı ise “Burada Yunus Emre’nin huzurunda böylesine büyük bir projenin hayata geçirilmiş olmasına tanıklık etmenin heyecanını yaşıyorum. Sevdası bizler gibi Karaman olan KAREV’e teşekkür ediyorum” dedi.

Vali Işık “Bugün Yaptıklarımız Yarın Yapacağımızın Teminatıdır”

Yunus Emre Yılı için yapılan çalışmaların yeterli olup olmadığı sorusuna açıklık getiren Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık Yunus Emre için ne yapılsa az kalır diyerek cevap verdiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz öteden beri Yunus Emre’nin Karamanlı olduğu iddiasını sürdürüyoruz ve sürdürmeye de devam edeceğiz. Sayın Bakanımız Lütfi Elvan’ın verdiği destekle Darphane Genel Müdürlüğü tarafından basılan Yunus Emre hatıra paralarıyla Karaman’ın gerçekten de Yunus’un şehri olduğunu bir noktada ispat etmiş olduk. Hiç bir parti gözetmeksizin hep birlikte burada bir araya gelen bu güzel topluluk yarın çok daha güzellerini yapacağımızın göstergesi. Ben bunu bir başlangıç bir milat olarak görüyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılara Duru Bulgur tarafından lokma tatlısı ikramı yapıldı. 15 Kasım 2021 Pazartesi günü saat 13.30’de Yunus Emre Camii yanında bulunan boş alanda yapılan tanıtım programına Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, KAREV Başkanı Veli Bozkır, iş insanları İhsan Duru, Emin Duru, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının ve siyasi partilerin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Yunus Emre Yılı anısına bastırılan hatıra para sertifikasında “Yunus Emre 1240-1320 yılları arasında yaşayan Türk İslam mutazaffufu bir şairdir. Anadolu’nun pek çok yöresi Yunus Emre’yi sahiplenmiştir, kendisine ait olduğu inanılan birden çok makam ve mezar ortaya çıkmıştır. Yunus Emre Ankara’nın Nallıhan ilçesi Emrem Sultan Mahallesi’nde yaşayan devrinin önemli mürşitlerinden Tabduk Emre’ye bağlanmış, manevi terbiyesi tamamlandıktan sonra tekrar yetişmiş olduğu şehre gönderilmiştir. Yunus Emre, kültür ve medeniyet tarihimizin bir mihenk taşı olmuş, düşüncelerini son derece akıcı bir tarzda Türkçe olarak şiir halinde dile getirmiştir. Yunus Emre’den bize kalan iki eser vardır; Divan ve Risalet al-Nusiye. Yunus Divanı’nın Karaman Nüshası, fiziken en sağlam, en temiz nüshalardandır. Divan, deri ciltlidir, cildin son kapağı mikleplidir ve kapak üstüne bir tane Şem’e işlenmiştir. 13. ve 14. Yüzyıl Selçuklu eserleriyle yapılan karşılaşmalarla Karaman Nüshası’nın 14. Yüzyılının hemen başında yazıldığı görülmüştür. Şiirlerin çoğu gazel nazım biçimine göre yazılmıştır. Birkaç şiirin kasideye yakın olduğu söylenebilir. Hepsi içerik bakımından tekke edebiyatı türlerine uygundur. Yunus Emre divanlarının birçoğu bir şahıs ya da kütüphane koleksiyonu içindeyken, Karaman Nüshası, Karaman’daki Yunus Emre Tekkesine aittir” ifadeleri yer almaktadır. Haber: Senem YAVUZASLAN

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284