KARAMAN ILINDE TASIMALI EGITIM ÇIKMAZI VE ÇOCUKLARIN MAGDURIYETI

Zamanla Anadolu liselerinin ve özel okullarin çogalmasi ve il geneline dagilmasi tasimali egitimi tetikledi. Diger bir etken de tasimali egitim araçlarini ( minibüsler ) üreten firmalarin bu alanda tesvikçi olmasi ve pazar payini gelistirme çabalari okul servis araçlarinin yayginlasmasina neden oldugu biliniyor. Büyük kentlerde okul servis araçlari artik en ufak bir hava olumsuzlugunda okullari tatil ettirecek kadar lobilesip örgütlendiler. Böyle bir ön bilgiden sonra ilimiz genelindeki YIBO’lara bir bakalim. 4+4+4= 12 yillik egitim yasasi çiktiktan sonra YIBO’larda ögrenci sayisinin artmasi beklenirken, birden bire tasimali egitime agirlik verilmeye baslandi. Tasimali egitimle birlikte yakin köylerdeki çocuklar bir araya getirilerek ortaokullar ve imam hatip ortaokullari ihdas edildi. Ama yeterli sayida brans ögretmenleri var mi yok mu hesabi yapilmadi? Bazi gayretkes yöneticilerin yönlendirmesi ile Ermenek ilçesinde Tepebasi, Ardiçkaya, Gökçekent, Çamlica gibi köylerimizin okullarina yakin köylerin çocuklari tasimali egitime kaydirilarak YIBO ( YBOO)’larin islevi etkisizlestirmeye çalisildi. Tasimali egitim anlayisi güçlendirildi ve velileri ikna yöntemine gidildi.

Bir egitimci olarak sunlari anlamakta zorlaniyorum: Ermenek YIBO tam kapasite ( 240 kiz+260 erkek ) 500 ögrenci ile egitim ögretim etkinligi yaparken birden bire ( 75 kiz+ 95 erkek ) sayi 170 ögrenciye düsürülmüstür. Il ve ilçe yöneticilerinin yönlendirmesi ile böyle yaptirildigi düsünülüyor. Balkusan’dan, Kopukolugu’ ndan günübirlik çocuklar Ermenek Hakki Polat Ilkögretime getirilip götürülüyor. Hâlbuki yani basindaki devasa YBO ( Yatili Bölge Ortaokulu )’na ögrenci yönlendirilmiyor. Hangi mantik 30 km uzaktaki Kopukolugu’na hergün çocuklari getirip götürüyor. Neden çocuklar YIBO’ya verilmiyor? Neden köy çocuklari devletin imkânlarindan yararlanarak daha iyi basarilar saglamasina imkân taninmiyor? Egitim isleri ile ugrasan yöneticilerimiz tasarrufu mu amaçliyorlar?

Ister Karaman merkezde olsun ister ilçelerinde YBO’larda ögrenci sayisi baska okullara kaydirildikça TEOG ( Temel Egitimden Orta Ögretime Geçis )’de basarilar düsecektir. Karaman’da TEOG’’de ve Üniversite Yerlestirme Sinavi’nda üst basamaklara çikmanin sirri Yatil Bölge Okullarinin ve ögrencilerinin sayisini artirmaktan geçtigini ilin en ucundaki Dumlugöze ( Muzvadi ) muhtari bile bilir.

Ermenek ve Karaman’daki bütün üst düzey yöneticilere sesleniyorum. Siyasilere sesleniyorum, bu olumsuzluga bir son verilsin. Karaman ilinde devasa yatili okullar (YBO ) varken günübirlik bu çocuklari gündüzlü okullara yönlendirerek, olumsuz havalarda üsüterek, daha da ötesi okullari kar kis nedeniyle ile tatile sokarak, en az on km, en uzak 30 km yollarda besik gibi sallamaya ve onlari kötü hava kosullari nedeni ile okullarina devam edememe nedeni ile derslerden geri birakmaya ve onlardan basari beklemeye ne hakkimiz var?

YBO’lar fabrika gibi okullar, özellikle Ermenek Fikret Ünlü YIBO açildigindan bu yana egitim kalitesini sürekli yükseltmis, basarili ögrenciler yetistirmis ve yetistirme ortamina müsait bir okul oldugu hâlde bu okulun ögrencilerini yanlis egitim politikalari ile eritmeye ve önlerini tikamaya vicdanlarimiz elvermez. Bir zamanlar ögretmen okullarina, imam hatiplere yapilanlarin aynisi simdi YIBO’lara yapiliyor. Karaman il merkezindeki Vali Hakki Teke YBO’da ayni sikintilar var. Karaman merkezine yakin köylerdeki çocuklara hitap eden bu

okul devlete çok pahaliya mi geldi ki bugün okulun ögrencileri çevredeki diger okullara dagitildi ve binalar çürümeye terk edildi, okulun yatililik islevi yitirilerek ortaokula dönüstürüldü. Gariban köy çocuklarina sicacik bir ortamda ders çalismasi, yemesi içmesi, yatmasi ve buna bagli olarak basarisi çok mu görüldü?

En önemlisi küçük yerlesim birimlerinde ögrenci yoklugu nedeniyle zorla ayakta tutulmaya çalisilan ortaokullarda brans ögretmeni yeterli degil, Türkçe, matematik, fen bilgisi ögretmenlerinin eksik oldugu yerlerde ögrenci TEOG’lerde nasil basari saglayacak?

Beyler! Biz hep yazdik ama sizler duymadiniz, görmediniz, ama Recep Amca’nin yirtik kara lastigi sizlere bir seyler vermis olmali. YIBO’larda, köy çocuklarina bir bardak çayi, 9 zeytin tanesini, 100 gram ekmek, sicak bir yatak ortamini çok görmeyiniz. O çocuklarin iyi ortamlarda okumaya ihtiyaçlari var. Günübirlik sabahin köründe yari aç, yari tok kilometrelerce uzaklara egitim adina çocuklari tasittirmayiniz. YBO’larda, çocuklarin devletin sicacik korumasi altinda egitimlerini sürdürmelerine yardimci olunuz. Unutmayiniz sizler için devletin sagladigi lojmanlari ne anlam ifade ediyorsa köy çocuklari için ‘de YBO’lar daha derin anlami ifade eder.

Sonuç olarak, zavalli köylülerin gelecege ümitle baktiklari çocuklarina, Yatili Bölge Ortaokullari neden çok görülüyor, anlamakta zorlaniyorum. Tasimali egitimde, yol güvenligi, hava sartlari, egitim kalitesi, büyüme çagindaki çocugun beslenme sorunu…gibi nedenlerle tercih edilen bir egitim sistemi olmadigini hepimiz biliyoruz.

Taseli fakirlerinin çocuklari için YBO’lar bugünün sartlarinda en iyi okuma ve yükselme ortamlaridir.

Büyük facia nedeni ile Sayin Valimiz Murat Koca Bey, oralari uzun müddet gördü ve yasadi. Yörenin çocuklarinin egitimi için en iyi ortam YIBO’lardir. Ondan ricamiz YIBO’lari her yönü ile güçlendirmesidir.

Ögrencileri sabahin köründe, yari aç yari tok, apar topar, kista kiyamette, yollara dökerek, ögretmen eksigi olan okullara tasimak ve sonra da TEOG basarisi beklemek mümkün mü?

Sayin Milli Egitim Müdürümüz Asim Sultanoglu da eminim ki YIBO’larda çocuklarin çok daha iyi egitim alip basari sagladiklarini ve sosyallestiklerini, çevreye daha iyi uyum sagladiklarini herkesten çok biliyor. Lütfen, okumak zorunda olan fakir ve yoksul köy çocuklarinin basariya ulasmasina büyük katki saglayan YBO’lari her yönüyle güçlendirilmesini saglamak birinci derecede egitimcilerin kaçinilmaz görevlerinden biridir. 

YORUM EKLE

banner284