Başkan Bayram: "Kırsalda Yeni Bir Dönüşüm Şart"

Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, kırsal bölgelerde tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine dikkat çektiği bir basın açıklaması yaptı. Bayram, köylerde çiftçilerle ve hayvancılık yapanlarla gerçekleştirdiği görüşmelerde, tarımın geleceği hakkında ciddi endişeler olduğunu vurguladı.

Başkan Bayram: "Kırsalda Yeni Bir Dönüşüm Şart"

"Çiftçilerin Bir Sonraki Kuşağı Tarımda Yok"

Mehmet Bayram, kırsal alanlarda üretimin devamlılığının tehlike altında olduğunu belirterek şu ifadelere yer verdi:

"Kırsalı dolaştıkça, köylerimizde üreticilerimiz ile buluştukça, çiftçilerle konuştukça daha net anlaşılıyor ki, çiftçilerin bir sonraki kuşağı tarımda yok. Büyük çoğunluğun çocukları başka işlerde. Sebepler ne olursa olsun, köylerimizde yeni bir üretim modeli ve dönüşüm hikayesi şart."

"Küçük Ölçekli Aile İşletmeleri Yeterince Faydalanamıyor"

Bayram, tarımsal hibe ve teşviklerden küçük ölçekli aile işletmelerinin yeterince yararlanamadığını vurgulayarak şunları ekledi:

"TKDK gibi kurumların önce yatırım, sonra hibe projelerine bu ölçekteki çiftçinin erişimi zor. Yönetimi toplulaştıran, üretimde birleşen, birlikte yönetilen modellere teşvik ve destek odaklı yeni yaklaşımlar gerekiyor."

"Yeni Bir Kırsal Refah Modeli Gerekli"

Tarım ve hayvancılık sektöründeki sorunların çözümü için yeni bir kırsal yaşam modeli oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Bayram:

"Eğer yeni bir genç çiftçi modeli ve kırsalda dönüşüm sağlayamazsak, verilen emek ve çabalar arzu edilen sonuçları vermeyecek. Geleceğin mesleği tarım ve hayvancılık, böyle giderse birkaç yıl sonra tarım alanlarında çalışacak, hayvanları otlatacak kimse kalmayacak."

"Köyler Boşalıyor, Üretim Azalıyor"

Bayram, gençlerin tarım ve hayvancılıktan uzaklaştığını ve köylerin boşaldığını belirterek sözlerini şöyle tamamladı:

"Ekilen alanlar azalıyor, sebze ve hayvan üretimi düşüyor. Gençler başka sektörlere ilgi duyuyor, kırsalda üretim giderek zorlaşıyor."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284