Çiftçilere Hatalı Sulama Yapmayın Uyarısı

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, mısır yetiştiriciliğinde verimi etkileyen kritik faktörlerden biri olan son sulamanın önemini vurguladı. Yapılan açıklamada, mısır üreticilerinin dikkat etmesi gereken bazı hususlar ve sulama zamanlaması hakkında bilgilendirme yapıldı.

Çiftçilere Hatalı Sulama Yapmayın Uyarısı

Son Sulama Zamanı Neden Önemli?

Mısır yetiştiriciliğinde sezon boyunca birçok etken verimi etkilerken, son sulama işlemi bu faktörlerin başında yer almaktadır. Toprağın su tutma kapasitesi, uygulanan toprak işleme şekli ve derinliği, bitki sıklığı, kullanılan çeşitlerin olgunluk süresi, agronomik ve fizyolojik özellikleri gibi etkenler son sulamanın zamanlamasını etkileyen faktörler arasında bulunmaktadır.

Hatalı Sulama Ne Gibi Sorunlara Yol Açar?

Yarı süt olgunluk ve siyah nokta oluşumu arasındaki 13-18 günlük sürede yapılacak hatalı sulama, mısırda %5-10 oranında verim kaybına neden olabilir. Bu kayıpları önlemek ve maksimum verim elde edebilmek için, süt olgunluk çizgisi danede yarıya geldikten sonra tarlada en az 13-18 gün yetecek su bulunması gerektiği belirtilmektedir.

Çiftçilere Çağrı

Üretim sezonunun sonlarına yaklaşırken, Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tüm çiftçilere son sulama konusunda dikkatli olmalarını ve gerekli önlemleri almalarını öneriyor. Tarım uzmanları, çiftçilere bereketli bir hasat yılı dilediklerini belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284