Konya Şeker’den Çiftçilere Bahar Desteği

Konya Şeker, daha önce verdiği tohum ve gübre desteğinden sonra motorin avansı ile tarladaki üreticinin ve üretenin yanında yer aldı.

Konya Şeker’den Çiftçilere Bahar Desteği
Geçtiğimiz kış ayları ile Mart ve Nisan ayında yetersiz yağışlar nedeniyle moral motivasyonu düşen Konya üreticisini Konya Şeker yine yalnız bırakmadı ve daha önce verdiği tohum ve gübre desteğinden sonra motorin avansı ile tarladaki üreticinin ve üretenin yanında yer aldı. Salı günü dağıtımına başlanacak 22.376.776,68 TL tutarındaki 5.983.096 litre motorin avansı ile birlikte Konya Şeker’in 2016-17 Kampanya Döneminde üreticisine yaptığı avans desteğinin toplam tutarı 73.376.776 TL’ye ulaşacak.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, her zaman üreticinin yanında yer aldıklarını ifade ederek, Konya Şeker’in birinci önceliğinin, öncelikli vazifesinin çiftçinin, üreticinin tarladaki işini kolaylaştırmak, üreteni, üretmek isteyeni zorluklar karşısında desteksiz bırakmamak olduğunu belirtti.
Konya Ovasının hem kış aylarında hem de Mart ve Nisan ayında çiftçinin yüzünü güldürecek kadar yağış almadığını belirten Başkan Recep Konuk, “Ne yazık ki, geçtiğimiz kış ve geride bıraktığımız bahar aylarında yağış az oldu. Bu durum da haliyle çiftçimiz de bir tedirginliğe sebebiyet verdi. Maalesef iklim konusunda kısa vadede yapabileceğimiz bir şey yok. Orta ve uzun vadede yapılacaklar konusunda hem kurum olarak biz hem de devletimiz yapılacakları büyük bir mesuliyet bilinciyle yapmaya devam ediyor. Mesela biz damla sulama yatırımı ile suyun daha tasarruflu kullanımı için adım attık, ağaçlandırma ile de üretici aleyhine bozulan ekosistem dengesini üretici lehine tekrar dengelemek için eşsiz bir gayretin içine girdik. Göksu’nun suyu ile Konya Ovasının buluşturulması için zamanla yarış içinde yürütülen gayret, bir yandan o projeyi yaparken ovaya yeni su kaynakları arayışları, tarım sektörüne devletimizin, hükümetimizin yaptığı yatırımların hepsi müdahil olamadığımız, değiştiremediğimiz iklim şartlarından kaynaklanan sürprizlerin üretime ve üreticiye olumsuz etkisini azaltmak hatta sıfırlamak içindir. Rabbim inşallah, bu sene de bu toprakları rahmet ve bereketinden mahrum bırakmaz. İklim koşulları inşallah sonraki aylarda iyi gider, bolluk ve bereket tarlalarımızdan eksik olmaz, buğdaydan pancara, arpadan mısıra, fasulyeden patatese tüm ürün guruplarında bol ve bereketli bir yıl olur ve tarlanın bereketi tüm üretici hanelerinde yüz güldürür. Konya Şeker olarak bizim birinci önceliğimiz çiftçinin, üretenin tarladaki işini kolaylaştırmak, üreteni, üretmek isteyeni desteksiz bırakmamak. Bu sene de her sene olduğu gibi avans desteğimizi tohum tarlaya düşmeden başlattık. Bu desteğimiz ürün hasat edilene kadar da kesintisiz sürecek" diye konuştu.
"ÜRETİCİYE VERDİĞİMİZ DESTEK 73 MİLYON LİRANIN ÜZERİNE ÇIKACAK"
Bu destekle iklim koşullarının bozduğu morallerin bir nebze de olsa yerine gelmesini temenni ettiğini dile getiren Konuk, "Salı günü dağıtımına başlayacağımız 22.376.776,68 TL tutarındaki motorin avansıyla birlikte bu sene üreticiye verdiğimiz desteğin miktarı 73 Milyon Liranın üstüne çıkacak. Yani üreticinin üretim için kullandığı finansmanın 73 milyon Liralık kısmını biz karşılamış olduk. Üstelik de bunu ürünü teslim almamıza 6-8 ay varken yaptık. Yani ürünü teslim almamıza ortalama 7 ay olmasına hatta üründen şeker üretip onun finansal olarak geri dönüşüne 9-10 ay olmasına rağmen biz üreticiye şu anda 73 Milyon Liralık bir peşin ödeme yaptık. Üreticinin üstündeki 73 Milyon Liralık yükü kurum olarak biz üstlendik. Hasada kadar da bu rakam 300-350 Milyon Lirayı buluyor. Neresinden bakarsanız bakın bu rakam ve bu rakamlar Türkiye’deki hatta dünyadaki bütün işletmeler için büyük rakamlardır. Bu büyük rakamları üretime destek olmak için ayırmak, üreticiyi desteklemek için vermek her şirketin harcı değildir. Bu kadar büyük paraları 6-10 ay süre ile peşin ödeyip tarladaki üreticiyi ve tarladaki üretimi desteklemeye ayırmak için bir şirketin iki tane olmazsa olmazının olması gerekir. Birincisi o büyük paraları karşılayacak, o büyük paraları ödeyecek finansal güce sahip olmanız gerekir. İkincisi ise bilanço rakamları ve karlılık yerine birinci önceliğinizin çiftçi, üretici olması gerekir. Paranız var ama önceliğiniz ticaret ise paradan para kazanmanın yolunu ararsınız. Çiftçi dostusunuzdur, önceliğiniz tarladaki üretimdir ama paranız yoksa elinizden duadan başka bir şey gelmez. O nedenle hem imkân olacak hem de niyet halis olacak. Bizim niyetimiz halis, durduğumuz yerde belli ve çiftçinin yanı. Allah’a şükür kurumun hali vakti ve gücü de yerinde. O nedenle de bu devasa boyutlardaki parayı üreticisine destek için ayırabiliyor, tarlada üreteni, üretirken desteksiz bırakmıyor. Biz milli sanayinin de milli sermayenin de yolunun milli ve güçlü tarım sektöründen geçtiğine inanıyoruz. Bu çerçevede tarımı stratejik bir sektör olarak görerek geleceği planlıyoruz. Türkiye büyüyecek ve Türkiye dünyanın en büyük 10 ekonomisinin içinde yer alacak… O büyüyen Türkiye’de tarım sektörü de daha hızlı büyüyecek. Konya Şeker olarak biz büyüyen Türkiye’nin ve O büyüyen Türkiye’de daha hızlı büyüyecek tarım sektörünün asli sahipleriyiz ve hem o büyümenin parçası hem de o büyümenin mimarları olduğumuzun idrakiyle üreteni ve üretimi merkez kabul ediyor, yatırımlarımızı üreteni destekleyecek üretimi arttıracak bir yaklaşımla planlıyoruz. Dağıtımını yaptığımız avans da bu yaklaşımımızın sonucudur. Bugün dağıtımına başladığımız motorin avansının tarlanın bereketini arttırmasını, bereketli olmasını diliyor, bolluk ve bereket dolu bir yıl temenni ediyorum bu vesileyle herkesin Miraç Kandilini tebrik ediyor, huzur, rahmet ve bereket ikliminin üzerimizden eksik olmamasını diliyorum” diye konuştu.
Konya Şeker, bugün dağıtımına başladığı motorin avansı öncesinde tohum ve gübre desteği verirken bu iki ayni avans çerçevesinde üreticilere toplamda 51 Milyon TL’lik destek verdi. Bugün dağıtımın başlanan motorin avansı ile birlikte Konya Şeker’in 2016-17 Kampanya döneminde verdiği avans desteğinin toplam 73.376.776 TL’ye ulaşacak.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284