“YENI TÜRKIYE” NEDIR BILEN VAR MI?

Anadolu cografyasina; Anadolu’ya Türklerin gelmesi ve Anadolu’da bir devlet kurmalari sonucunda, buralarda yasayan hâkim unsurun Türkler olmasi nedeniyle Batililar, XII. Yüzyildan itibaren Türklerin yurdu anlamina gelen“Türkiye” adini vermislerdir.

Türkiye adini alan ülkede Türkler tarafindan kurulan Anadolu Selçuklu ve Osmanli devletleri birer hanedanlik idiler ve toplum Selçuklu ve Osmanli hanedanin iradesine bagli olarak varligini sürdürmüstür. Ayrica bu devletlerde egemenligin kaynagi “Tanri” olarak bilinmekteydi; bu nedenle de sultanlar ve padisahlar, adeta Tanri’nin yeryüzündeki gölgesi olarak algilanir ve bunlara karsi çikmak, olanaksiz olarak görülürdü.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde, egemenligin kaynagi halk olmustur. Çünkü laiklik kabul edilmistir. Laiklik öncelikle egemenlik kaynagini halka dayandiran din ve vicdan özgürlügünün teminatidir.

Anadolu Selçuklu Devleti ve Osmanli Devleti’nde devlet ve ülke sorunlari “Divan” adini alan bir kurulda görüsülüp, karara baglanirdi. Osmanli Devleti’nde divan, II Mahmut zamaninda kaldirilmis ve yürüttügü görevleri “Bakanliklara” devredilmisti. Yine Osmanli Devleti’nde II. Abdülhamit zamaninda mesrutiyet ilan edilerek Parlamenter Sistem”e geçilmis ve halk, padisahin yaninda yönetime katilmaya baslamistir.

Cumhuriyet Döneminde parlamenter sisteme devam edilmis, ayrica kuvvetler ayriligi ilkesi benimsenmistir.

Durum böyle iken; son zamanlarda AKP’liler tarafindan dillerden düsmeyen “Yeni Türkiye” söylemi de nereden çikti böyle? Sorusu akillara takiliyor.

CIA Türkiye Masasi Eski Sefi Graham E. Fuller, “Yeni Türkiye Cumhuriyeti” adli kitabinda, Türkiye’nin Ortadogu Bölgesinde adeta bir lider ülke haline geldigini belirterek; Türkiye’nin yönünü agirlikli olarak Dogu ve Ortadogu’ya çevirmesini belirtmistir. Yani Fuller, ortaya attigi bu görüsle Türkiye artik bir nevi “Yeni Osmanli” olmalidir, demektedir.

Iste bu görüs etrafinda birlesen AKP’liler, altyapisi federasyon olan ve federasyonun kimlerle kurulacagini bilmedikleri “Baskanlik Sistemi” üzerinde yogunlasarak, “Tek Adamlik” serüvenlerini savunmaya baslamislardir.

Bunun için de AKP’liler, öncelikli olarak bir anayasa degisikligi yaparak, parlamenter sistem yerine baskanlik sisteminin gelmesi dogrultusunda siyasi çalismalarini sürdürmektedirler.

Türkiye’nin Ortadogu cografyasindaki liderlik konumunu, Ortadogu’daki son gelismeye bakarak degerlendirelim: Suriye ve Irak’a yönelik izledikleri politikalar ortada; Musul’daki konsoloslugumuzda görevli 49 vatandasimiz, ISID adli terör örgütü tarafindan rehine tutulmakta; Israil ile Filistin arasinda son kez imzalanan ucu açik ateskes anlasmasini, AKP’lilerin begenmedikleri ve yerden yere vurduklari Sisi’nin Misir’i saglamistir. Bütün bu gelismeler karsisinda; Ortadogu’nun lideri Türkiye nerede?

Liderlik: bagirip çagirmakla, insanlari asagilamakla, meydanlarda ve salonlarda cama yazilanlari okumakla, kadinlarin baslarina türban sardirip, onlari Araplastirmaya çalismakla olmuyor; kaldi ki, Arap kadinlarinin baslarinda Islamiyet’ten önce de örtü vardi.

Liderlik: bilim, teknik ve sanat alanlarinda çalismalarla, her alanda üretmeyle, felsefeye önem vermekle; demokrasi, insan haklari, özgürlük, esitlik, hukuk, adalet vb. degerleri uygulamakla olur.

Baslangicini birkaç gün önce gördügümüz ve yasadigimiz gibi: “Yeni Türkiye” bir Ortadogu liderligi degil; “Yeni Osmanli”olmak için “Tek Adamlik” ve bir hanedanlik yolunda ilerliyor sanki.

AKP Genel Baskani’nin ve Basbakan’in kim olacaginin tek kisi tarafindan nasil belirlendigi hatirlanildiginda, bu gelismelerin:

Osmanli Devleti’nde oldugu gibi Padisah tarafindan atanan Sadrazam, ülke ve devlet sorunlarini Divan Üyeleriyle Divan-i Hümayun'da görüsüp, "Hüküm" niteligindeki kararlari, "Ahkâm Defteri"ne yazdirdiktan sonra; arz odasinda padisahin bilgisine sunarak, padisahin "Irade" buyurmasindan sonra bu kararlari uygulamaya koyacak! Algisina ulasmak güç olmayacaktir sanirim.

Böyle mi olacak bilmiyorum amma endiseliyim ve gelismeler karsisinda da iste Graham E. Fuller'in dedigi "YENI TÜRKIYE" bu mu acaba? diye, düsünmeye de basladim.

Bekleyip görecegiz... 

YORUM EKLE

banner284