Toplumlar, kültürleriyle vardırlar ve kültürleriyle ayakta durabilir, varlıklarını sürdürebilirler.
Bir toplumun kültürü, sanatı, folkloru, gelenek, görenek, örf, adetleri ve maddi değerleri ile bir bütündür.
Ülkemizde, yıllar var ki, kültür ve sanattan bahsedildiğini hafızam beni yanıltmıyorsa, hiç hatırlamam… Sadece bir sanat üretimi olan bir heykele “ucube” denildiğini ve bu heykelin yıkılışını TV kanallarından canlı olarak izlediğimi hatırlıyorum.
Kültür ve sanatla ilgili anlatımlar yerine, her gün, ana akım medya kanallarında, sabahtan akşama kadar, aynı yüzleri görüyor, aynı sesleri işitiyorum. Bunlar yetmiyormuş gibi aynı medya kanallarında, gece yarılarına kadar da adeta kadrolu elemanları tarafından da bu yüzler ve bu seslerle ilgili göklere çıkarılan övgüler işitiyorum!
Bütün bunlar ve arada sırada da kızanları, bağıranları, hamaset nutuklar atanları dinliyor ve adeta bunlardan yoruluyorum, üzülüyorum. Çünkü bu tartışmaları yapanlar, ülke yararına hiçbir söz söylemiyor ve bu tartışmaların, ülkenin ve toplumun geleceğine hiçbir katkısı olmuyor.
Toplum olarak, adeta bilim, teknoloji ve sanat fukarası durumuna geldiğimiz bir dönemde, Malatya Büyükşehir Belediyesi, bir Kültür ve Sanat Vadisi oluşturmuş. Gururlanmamak elde değil.
İki katlı Kültür Evi’nin avlusuna heyecanla ilk adımımı attım. Avluda tarım toplumunda kullanılan düven, körük, yayık, kağnı, yaba, tırpan, öküzler için boyunduruk gibi araç ve gereçlerin itina ile seçilip sergilendiklerini görünce yıllar öncesine giderek, duygulandım…
Kültür Evi’nin giriş katında Malatya’ya özgü folklorun içinde yer alan yemek pişirme âdeti ve sofra adabını yansıtan; üst katta ise Malatya’nın sanat alanında yetiştirdiği Kemal Sunal’ın ve müzik alanında yetiştirdiği Ahmet Kaya ile bir isimsiz halk ozanının mumyadan yapılmış heykellerini ilgiyle izledim.
Buradan, içinde sanatın üretildiği Sanat Atölyelerinin bulunduğu yere geçtim.
El Sanatları Bölümü… Geleneksel Türk Sanatları Bölümü… Plastik Sanatlar Bölümü… Müzik ve Gösteri Sanatları Bölümü… Sahne Sanatları Bölümü… Korolar Bölümü… Görsel Sanatlar Bölümü’nü büyük bir heyecan içinde teker teker gezdim. Usta öğretici durumunda olanlarla öğrenci durumunda olanlarla konuşup, bilgiler aldım. Üretilen eserleri ve çalışmalar anındaki yoğunlaşmayı gördüm, çok mutlu oldum.
Sanat Merkezi Atölyelerinde üretilen değerlerin, sergiler açılarak, halkın beğenisine sunulmasında ve bu değerlerin, gerek sergilerde gerekse başka platformlarda satışa çıkarılarak, üretenlere maddi katkı sağlamasının, kişileri teşvik edeceğini düşünüyorum.
Vadide çok sayıda hizmetin üretildiği yerlerden biri olan Gençlik Merkezi, gençlerin kitap okumaları ve ders çalışmalarına ayrılmış.
Kitap okumayı, ülkemiz için çok önemli bir sorun olarak görüyorum. 1Kasım 1928 yılında, Yeni Türk Harflerinin kabulünden önce ülkemizde: bin kadından dördü, erkeklerde ise yüz erkek den yedisi okuma ve yazma biliyordu.
Günümüzde ise:
Japonya’da, bir kişi, bir yılda 25 kitap okuyor…
Fransa’da, bir kişi, yılda 7 kitap okuyor…
Ülkemizde ise, bir yılda 24 kişi bir kitap okuyor.
Gençlik Merkezi’nde kitap okuyan ve ders çalışan çocuklardan isteyenler için ücretsiz olarak Matematik ve Türkçe ve dilbilgisi kurslarının verilmesini önemsiyorum.
Çünkü PİSA son olarak 70 ülkede yaptığı ölçümlerinde Türkiye, 70 ülke arasında; Matematikte 50, Fen Bilimlerinde 49, okuduğunu anlamada ise 48. sırada yer almıştır.
Gençliğe sahip çıkılması, üretimlerden kesitler sunulması; sanat üretim atölyeleri de yeterli olmasa da böyle faaliyetlerin düşünülüp, pratiğe aktarılmış olması, takdire şayan olarak görüyorum. Ayrıca bu mekânların daha hareketli ve daha üretken olmaları dileğimi de belirtiyorum.
Bütün yansıtılan ve yaşatılan güzelliklerinin yanı sıra, genelde ülkemizin ve Malatya’da, özelde de bu Kültür ve Sanat Vadisi’nde içimi sızlatan bir durum buradaki iş yerleri niteliğinde olan birimlerin isimlerinin Türkçe değil de İngilizce olmasıdır… Dil, toplumun kimliğidir…
Vadideki gerek Kültür Evi, gerekse Sanat Merkezi’nde olsun yetkili ve sorumlu konumlarda olan kişilerin, güler yüzle karşılamaları, istenilen bilgileri, sıcak ve samimi olarak aktarmaları ve bazı yazılı belgeler vermeleri, Vadiden memnun ve mutlu olarak ayrılmama neden oldu.
Tüm yetkililere ve görevlilere teşekkür ediyor, başarılar diliyorum.