Lütfi Elvan Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Akdeniz Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Bayezid, İstinye Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ayhan Dinçkan, Akdeniz Üniversitesi Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Koçak, İstinye Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Koordinatörü Ayşe Özkan, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Fatma Temel Büyük konuşmacı olarak katıldı.
Programın ev sahipliğini yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun ülkemizde organ nakline 60’lı yılların sonu ile 70’li yılların başlarında başlandığını söyledi.
1979 yılında 2238 sayılı organ ve doku alınması, saklanması ve aşılanması nakli hakkında kanunun yürürlüğe girdiğini söyleyen İl Sağlık Müdürü Dr. Kurşun konuşmasının devamında “Çok dinamik olan bu kanuna günümüze kadar birçok değişiklikler ve eklemeler yapılmıştır. Ülkemizde organ nakli çalışmalarının verimliliğini artırmak amacıyla 2000’li yılların başlarında bakanlığımız koordinasyon ve denetimiyle Ulusal Organ ve Doku Nakli koordinasyon sistemi kurulmuştur. Bizim bu konuda üzerimize düşen organ naklinin ne olduğunu düzgün bir şekilde halkımıza anlatmak ve halkımızı bilinçlendirmektir. Halkımızın organ nakli konusunda en çok tereddüt ettiği konu bu işin dini boyutudur. Ben burada buna da bir açıklık getirmek istiyorum. Allah u Teala Maide Suresinin 32. Ayetinde ‘Kim bir kimseye hayat verirse, o sanki bütün insanlara hayat vermişçesine sevap kazanır’ buyuruyor. Bu doğrultuda bizim yapmamız gereken bağışta bulunup organ nakli bekleyen vatandaşlarımıza umut olmaktır’ diyerek sözlerine son verdi. Haber: Senem YAVUZASLAN MEMİŞ