“Gözyaşının Eksikliği, Gözde Uzun Vadede Ciddi Problemlere; Hatta Nadir De Olsa Körlüğe Yol Açabilir”

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Abdullah Beyoğlu göz sağlığının korunması için gözyaşının çok önemli olduğunu belirterek “gözyaşının eksikliği, gözde uzun vadede ciddi problemlere; hatta nadir de olsa körlüğe yol açabilir. Şikâyetler ortaya çıktığında mutlaka bir göz doktoruna başvurulması gereklidir.” dedi.

“Gözyaşının Eksikliği, Gözde Uzun Vadede Ciddi Problemlere; Hatta Nadir De Olsa Körlüğe Yol Açabilir”
Karaman Devlet Hastanesi’nde görev yapan Op. Dr. Abdullah Beyoğlu gözyaşının, gözün şeffaf ön yüzeyi olan korneanın ve sinirlerinin tahriş olmasını engelleyen mukuslu, sulu ve yağlı yapı olduğunu söyleyerek gözyaşı bezlerinden gelen sıvıların üretimindeki azalmanın gözyaşı zarının sağlamlığını bozduğunu; hızla parçalanmasına ve korneanın üzerinde, tahrişe ve görüş azalmasına neden olan kuru noktaların oluşmasına yol açtığını anlattı.
Op. Dr. Abdullah Beyoğlu açıklamasında; “ kuru göz, gözyaşının yetersizliği durumudur. Gözyaşının eksikliğinde gözlerde batma, yanma, kaşıntı ve yabancı bir madde bulunması hissi, rüzgâr ve dumana karşı aşırı hassasiyet, okuma sonucu, göz yorgunluğu, kontakt lens kullanmada güçlük gibi şikâyetler ortaya çıkar.
Gözyaşı salgısı, ilerleyen yaşla birlikte azalır. Göz kuruluğu hem erkekleri hem de kadınları her yaşta etkileyebilir. Menopoz sonrası kadınlarda, hormonal dengelerin bozulmasına bağlı olarak; vücutta sıvı salgılayan bezlerin de azalması ile birlikte, kuru göz şikâyetlerinde artış görülür.” Şeklinde konuştu.
Göz Doktoru Op. Dr. Beyoğlu Göz Kuruluğunun Nedenlerini de Aktardı:
* Göz kırpma refleksinde bozulma,
* Duman, güneş, rüzgar, nem düşüklüğü, kapalı mekanlarda ısıtma yöntemleri gibi çevresel faktörler,
* Göz damlalarına ve merhemlerine karşı allerji,
* Bilgisayar kullanırken (cep telefonları, tablet, vs…) okurken ya da dikkatli bir şekilde bir yere bakarken, göz kırpma sayısının azalması,
* Göz kapağında görülen iltihabi bir hastalık
* Göz kapağının içe döndüğü bir rahatsızlık
* Göz kapağının göz yuvarlağından sarktığı bir rahatsızlık olarak sıralanabilir.
Bunun dışında; tansiyon ilaçları, idrar söktürücü, anti-allerjik ve anti-depresan ilaçlar, uyku ilaçları, sigara ve alkol tüketimi de göz kuruluğuna neden olabilir.”
Göz doktoru tarafından yapılacak göz muayenesi ile kuru göz tanısının rahatlıkla konulabileceğini vurgulayan Op. Dr. Abdullah Beyoğlu göz kuruluğu tedavisinde gözü nemli tutabilmek için, suni gözyaşı damlası ve jeli kullanıldığını fakat bu önlemlerin, ileri derecedeki kuruluklarda yeterli olmayabileceğini ifade etti.
Uzman Dr. Abdullah Beyoğlu Vatandaşlarımıza göz kuruluğunu önlemek şu önerileri sundu.
* Belirli aralıklarla bilinçli olarak göz kırpın.
* Gözyaşlarının havaya maruz kalarak buharlaşmasını yavaşlatmak için; klima, pervane ve saç kurutma makinesi gibi aletlerden gözlerinize direkt hava üflemesinden kaçının.
* Rüzgârlı havalarda dışarı çıkacaksanız, gözlerin etrafını saran gözlükler takın.
* Gözlerinizi ovuşturmayın.
* Yeterli miktarda su tüketin.
* Bilgisayar gibi elektronik aletlerin kullanımı ve kitap okuma faaliyetleri sırasında belirli zaman dilimlerinde ara vererek gözlerinizi dinlendirin.
* Özellikle kış aylarında odaların ısınması sırasında nemlendirilmesine dikkat edin.
 

Güncelleme Tarihi: 04 Ağustos 2016, 10:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284