"Hedefimiz Veremsiz Bir Karaman"

Karaman İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, Verem farkındalık haftası olması nedeniyle açıklama yaptı.

"Hedefimiz Veremsiz Bir Karaman"

İl Müdürü Yurdakul yaptığı açıklamada, “Ülkemizde her yıl, ocak ayının ilk haftasında, toplumun tüberküloz (verem) hastalığı hakkında bilgilendirilmesi, dikkatinin çekilmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla “Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası” etkinlikleri düzenlenmekte olup bu yıl da 07-13 Ocak tarihleri arasında çalışmalar yürütüleceğini belirten İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mehmet Serkan Yurdakul, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

 İl Müdürü Yurdakul açıklamasında; ‘’ Tüberküloz Etkeni “Mycobacterium Tuberculosis” adlı bir basildir. Hasta kişilerin öksürmesi, hapşırması, konuşması sırasında oluşan damlacıklar içinde havaya atılır. Alınan basiller kişiyi hastalandırmaksızın vücutta yıllarca uyur durumda kalabilir ve vücut direncinin düştüğü bir anda hastalık gelişebilir. İnsanların toplu olarak yaşadığı, havalanması yetersiz, güneş girmeyen ortamlar bulaşma için en riskli ortamlardır. Düzenli ilaç kullanımı ile basil sayısı çok kısa sürede azalır. Hastaların çoğunda, ortalama 2-3 haftada bulaşıcılık kaybolur. En sık akciğerlerde görülen hastalıkta (saç ve tırnak hariç tüm organ ve dokuları tutabilir);  uzun süren ve tedaviye cevap vermeyen öksürük, balgam çıkarma, balgamda kan görülmesi, ateş, gece terlemesi, yorgunluk, halsizlik, kilo kaybı, iştahsızlık, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısı şikâyetleri olur’’ dedi.

Dünya’da, tek bir enfeksiyon etkenli ve ölümle sonuçlanan hastalıklar arasında COVİD-19’dan sonra ikinci sırada tüberkülozun yer aldığını belirten Yurdakul; Yeni tanılı tüberküloz hastasının tedavisi 6 ay sürmektedir ve ilaçlar verem savaşı dispanserlerinden ücretsiz temin edilmektedir. Hastaların ve temaslılarının da muayeneleri ücretsiz yapılmaktadır. Tüberküloz tedavisinde ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez, tedavisi güçleşerek dirençli tüberküloz gelişebilir. Tüberküloz, birey ve toplum sağlığının yanı sıra, ekonomik ve psiko-sosyal kayıplara da neden olmakta, tedavi uyumu ve uzun süreli tedavilerin sürdürülmesi için sosyal ve ekonomik destekler verilmesi gerekmektedir. 2018 yılından itibaren Bakanlığımız ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı iş birliğinde Tüberküloz hastalarına şartlı nakdi yardım uygulaması başlamış olup, hastalara ilaçlarını düzenli almaları koşuluyla nakdi yardım yapılmaktadır. HEDEFİMİZ VEREMSİZ BİR KARAMAN, VEREMSİZ BİR TÜRKİYE”  ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284