İl Sağlık Müdürü Dr. Adnan Kurşun mesajında; “Ülkemizde her yıl 4 Şubat Dünya Kanser Günü olarak kutlanmaktadır. Bu uygulama kansere karşı açılan savaşta, tüm dünyayı bir araya getirmekte ve dünyaya mesaj vermektedir. Dünya Kanser Günü her yıl farkındalığı artırarak, hastalık hakkında eğitim vererek önlenebilir milyonlarca can kaybının önüne geçmeyi hedeflemektedir. Kötü beslenme, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınmasıyla kansere yakalanma oranı azalmaktadır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte birini önlemek mümkün hale gelmiştir. Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir ve tarama programları sayesinde erken teşhis konularak bireylerin yaşam süreleri uzatılabilmektedir” dedi.
Kanserden korunmak ve önlemek yolunda kaçınılması gereken risk faktörleri;
· Fazla kilolu veya obez olmak
· Sigara ve tütün ürünleri kullanmak
· Düşük meyve ve sebze alımını içeren sağlıksız beslenme
· Fiziksel aktivite eksikliği
· Alkol kullanımı
· Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu
· Hepatit veya diğer kanserojen enfeksiyonlara maruziyet
· İyonlaştırıcı ve ultraviyole radyasyon maruziyeti
· Kentsel hava kirliliği
· Katı yakıt kullanımından kaynaklanan iç mekan dumanı
Obezite ve kanser
Yaşam tarzı değişiklikleri (örneğin günlük 30-40 dakikalık yürüyüşler, liften zengin meyve sebze ağırlıklı beslenme gibi) ile kansere karşı anlamlı risk azalımı sağlanması mümkündür.
Cilt Kanserlerine yönelik alınacak önlemler (Güneşin ultraviyole ışınlarına maruziyeti azaltacak şekilde uygun şapka, gözlük, güneş kremi, koruyucu giysiler kullanılması, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin en yoğun hissedildiği saatlerde doğrudan bunlara maruz kalınmaması gibi) ile anlamlı risk azalımı sağlanabilmektedir.
Ülke genelinde kanser taramaları; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) ücretsiz uygulanmaktadır:
Meme kanseri tarama programında;40-69 yaş arası kadınlar.
Kalın bağırsak kanseri taramaları; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere.
Rahim ağzı kanserleri taramaları; 30-65 yaş arası tüm kadınlarımıza.
Tüm bu tarama programlarımızda tarama sonrası pozitif çıkan kişilerin tanı ve tedavisi için Kanser Dairesi Başkanlığınca 81 İl’e yönelik hastaların yönlendirileceği ve tanıdan tedaviye Avrupa Birliği kriterleri çerçevesinde hizmetler veren merkezlere gönderilmektedir.