“Karaman’da Bu Sayı Neden Az?”

Kadınların kooperatif konusunda yeteri kadar bilgi sahibi olmaması Karaman’ın en büyük eksiği kadın kooperatif sayısının yok denecek kadar az olmasının önündeki en büyük engel olsa da ilgili kurum müdürlüklerinin saha çalışmaları ile kadın kooperatif sayısının arttırılması için kadınlara ulaşması devletin kadınlara sağladığı destekleri sahada aktarmasıyla bu çoğaltılabilir.

“Karaman’da Bu Sayı Neden Az?”

Semt pazarlarında bağından, bahçesinden getirdikleri ürünlerini satmak için gelen kadınların olduğu köylü pazarı kısmını her zaman ziyaret ettiğini belirten Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram tarımsal faaliyetlerde kadının çok büyük bir etkisi olduğunu ve özellikle kadın kooperatifi kurarak üreten kadınların ürünlerini, emeklerini sergileyebildikleri bir pazar inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

“Kadın çiftçilerimiz artık traktör sürüyor” diyen Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram kadın çiftçilerin her erkeğin arkasında destekçisi olduğunu söyledi. Arazi ziyaretlerinde kadın çiftçilerin tarımsal faaliyetlerin uzağında değil birebir içerisinde olduğunu belirten Başkan Bayram açıklamasında; “Tarımda kadınlarımızın daha aktif olması adına devletimizin ciddi destekleri ve projeleri var. Faaliyetlerin içerisinde kadınlar olmalı. Salça, mantı ya da erişte yapayım satayım mantığından çıkıp kooperatifleşme sayesinde kendi köylerine, bölgelerine özel ürünleri daha çok kişiye pazarlayabilmeli. Kadınlarımız kooperatifleşebilmeli. Artık sanayi hamlesi olmalı bunu denememiz lazım. Kadınlarımızın üretimleri günü kurtarma çalışmaları olmamalı. Kadın elinin değdiği her şey çok başarılı olur.”

“ÖTV, KDV Muafiyetleri Var”

“Tarımın gelişmesi için hızla kadın kooperatiflerin kurulması gerekir” diyen Başkan Bayram “Özellikle çiftçinin kooperatif modeline farklı bakmasının nedenlerinden birisi de eski dönemlerde yapılan kooperatifçiliğin para kazanma üzerine kurulu olması çiftçinin halinden anlamamasıydı. Kooperatiflerde ÖTV KDV muafiyetleri var. Mesela gübre alımı yapan bir kooperatif bu desteklerle bir başkasının alması gereken normal fiyattan daha ucuza bu ürünü alır. Tereyağı, peynir aklınıza ne gelirse üreten kadınlarımızın bu ürünlerini kendi kurabilecekleri kooperatiflerle daha çok kişiye ulaştırabilecekleri düşüncesindeyim. Ürettiğini satmakla ilgili mücadele eden insanlar var. Odamızın gücü ve çabaları sınırlı olsa da biz üreten kadınlarımızın yanında olacağız. Umarım 2024 yılı kadın kooperatif sayısının Karaman’da çoğaldığı bir yıl olsun.

Oda Başkanı Mehmet Bayram Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi ve Karaman Ziraat Odası’nın ortak çalışmasıyla "Yerel Ürünler Pazarı” projesiyle yöresel ürünlerin tanıtılmasının ve tescillenmesinin sağlanacağını belirtti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284