Özel Üretim Alanları Belirleniyor

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Karaman’da tarla ve depo kontrolleri, tohum numuneleri alarak sertifikasyon merkezine gönderilip analizler yapıldığını açıkladı.

Özel Üretim Alanları Belirleniyor

Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü konu hakkında “İlimizde 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve ilgili mevzuatlar kapsamında arpa, buğday, karabuğday, nohut, kuru fasülye, yem bezelyesi, hibrit ayçiçeği ve mısır, patates tohumları ile sertifikalı fidan üretimleri için beyanname kabulü, tarla kontrolleri ve depo kontrolleri yapılmakta olup standartlarına uygun olanlar için laboratuvar analizleri için sertifikasyon amacıyla numune alınarak tohum sertifikasyon test merkezi müdürlüklerine gönderilerek analiz sonuçlarına göre sertifika verilmektedir. “

Özel Üretim Alanları Belirleniyor

“Hibrit ayçiçeği ve mısır tohumları üretimi için üretim sezonu başında Özel Üretim Alanları yönetmeliği kapsamında Özel Üretim Alanları belirlenerek üretim alanları belirlenmekte ve ilgili köy ve köye sınır olan 2 km lik mesafedeki alanlarda askıya çıkartılarak duyuru yapılmaktadır. Patates tohumluğu için tarlaya ekimden önce her 10 dekardan 1 adet toprak numunesi alınarak karantina etmenlerine karşı laboratuar analizleri yaptırılmaktadır. Patates tohumları için üretilen sertifika kademe sınıfına göre hasat zamanında tarladan her 10 dekardan ve soğuk hava depolarından her 25 tondan 200 yumru olmak üzere bir numune alınmaktadır. İlimizde deposu bulunan tohum üretim firmalarından sertifikasyon amaçlı, tohum satışı yapan tohum bayilerinden denetim amaçlı ve stoklarında bulunan tohumlardan stok/bakiye numuneleri alınarak test merkezlerine gönderilmektedir. Sertifikalı fidan üretim parsellerinde parsel kontrolleri yapılarak raporlar hazırlanmaktadır. İlimizde Tohumculuk Hizmetlerinde Tohumluk Kontrolörleri Mühendisler Ahmet Altuntaş ve Mehmet Çevik görev yapmaktadır. Yaklaşık 30.000 -35.000 dekarlık alanda tohum üretimi yapılmakta olan 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu ve ilgili mevzuatlar kapsamında iş ve işlemler yürütülmektedir.” açıklamasında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284