Dr. Öğretim Üyesi Akkoyunlu, ‘Kurucu Ortak’ olarak faaliyetlerini yürüttüğü “PEAKEES Energy Mühendislik Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Ltd. Şirketi” isimli firma bünyesinde ekibiyle birlikte hazırladığı “Güneş Enerjisi Santralleri İçin Kirlilik İzleme, Santral Performansı Değerlendirme ve Temizlik Zamanı Belirleme Sistemi Geliştirilmesi” başlıklı projesi ile 316.000 TL tutarındaki desteğe layık bulundu.
“1507 TÜBİTAK KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı” kapsamında desteklenen projesi ile Akkoyunlu, yenilikçi ve girişimci bir proje ortaya koyarken aynı zamanda da özellikle Karaman gibi güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir ilde sanayinin ihtiyaçlarına çözüm üretmiş olacak.
“Proje, verimlilik artışı ile milli ekonomiye de katkı sunacak”
Akkoyunlu, güneş enerjisi santrallerinde oluşan kirliliğin verimlilikte düşüşe yol açtığına dikkat çekerek projesinin yararları hakkında şunları dile getirdi: “Güneş Enerjisi Santralleri (GES) genellikle ulaşım şartları zor olan arazilere ve yollardan uzak bölgelere kurulmaktadır. Zamanla santraller üzerinde doğa şartları sonucu kirlenmeler olmakta ve böylece santrallerin verimliliği düşmektedir. Santrallerin bakımlarıyla ilgili olarak firmalar tarafından bazen erken bazen de geç temizlik yapılmaktadır. Projemiz ile kirliliğin elektronik bir sistem üzerinden sürekli takip edilmesi ve santralin performansının ölçülmesi gerçekleştirilerek GES verimliliğine ciddi destek sağlanacaktır. Proje, verimlilik artışı ile milli ekonomiye de katkı sunacaktır.” dedi.
Dr. Öğretim Üyesi Akkoyunlu’nun projesi, 2022 yılı sonunda tamamlanacak.