Osmanli’nin, asirlar öncesi Karaman cografyasindan misir taneleri gibi Avrupa’nin farkli yörelerine savurdugu Karamanlilarin bir kismi, asirlar sonra Izmir’de Semikler adini alan bir yörede yerlesmisler.
Bir gecekondu görünümü yansitan bu yöredeki Semikler Lisesi’nde, Aralik 1979- Ekim 1988 yillari arasinda ögretmen olarak görev yaptim.
Çok az ögretmenin yakalayabilecegini tahmin ettigim çok sayidaki basarilari ben, doruk noktasinda, Semikler Lisesi’nde yasadim.
Semikler Lisesi’nde yasanilan basarilar:
Hürriyet Gazetesi’nin düzenledigi, Rahmetli Hüseyin Baradan’in yönettigi ve Sayin Halit Kivanç’in sunuculugunu yaptigi Izmir Liseler Arasi Bilgi Yarismasi’nda Izmir üçüncülügü…
Farkli yillarda, ÖYS’de birer ögrenci olmak üzere üç ögrencinin ilk elli ögrenci arasina girmesi…
Dünya Liselerarasi Futbol karsilasmasinda, Semikler Lisesi Futbol Takiminin dünya ikinciligi…
Türk Futbol Milli Takimi’nda üç ögrencinin, Milli Takim formasini giyerek Milli Takimda yer almalari…
Dünya Liselerarasi Halk Oyunlari yarismalarinda, Efe Dali’nda dünya ikinciligi…
Ögrencilerden bir kisminin Izmir’de bulunan dershanelere ücretsiz olarak devam etmeleri…
1987 yilinda, lise son sinifta bulunan bütün ögrencilerin liseden mezun olmalari ve degisik fakültelere girmeleri…
Çok sayidaki ögretmen, hafta sonlarinda ücretsiz hazirlama ve yetistirme kurslari vermislerdir…
Dershanelerden getirilen sinav kitapçiklari ile son sinif ögrencileri sinavlara alinmistir…
Her yil, okuldaki ögretmenlerin ürettikleri sorulardan olusturulan kitapçiklarla lise son sinif ögrencilerine en az on kadar sinav yapilmistir…
Yapilan her sinavda ögrencilerin aldiklari sonuçlar, her ögrenci için açilan kartekslere islenerek, periyodik olarak bu sonuçlar ögrencilerle tartisilmistir…
Tüm bu basarilar; yönetici-ögretmen-ögrenci ve velilerin karsilikli inançlari ve kaynasmalari sonucunda elde edilmistir…
Bu basarilar gösterdi ki; egitim, çoklu dörtlerle belirlenecek ve sadece dört duvar arasinda gerçeklestirilecek bir olgu degildir.
Ülkemizin bir kösesindeki Karaman orijinli bu evlatlarimiz ve bu evlatlarimizin elde ettikleri bu basarilar, on yil içinde iki Karamanli Milli Egitim Bakanligi yapan bakanlarimizin dikkatlerini çekti mi? Sanmiyorum, çünkü ögrencilerin basarilarindan çok; çoklu dörtler vardi çalisma eksenlerinde.
Her zaman yaziyorum, “Böyledir Karaman’in Evlatlari.” Yeter ki bu gerçegi kesfedelim, gerisi kolay…