ÇÖZÜME GIDEN YOL(1)
Reel ekonomi uygulanmiyor, gerektigi kadar katma deger üretilemiyor.
Kalkinma, ithalata dayali gerçeklestirilmeye çalisiliyor.
Cari açik, seksen milyar dolarlara yaklasmakta.
Yillardir, adeta bir ahbap çavus kapitalizmi ve ahbap çavus demokrasisi uygulanmakta.
Durum böyle iken; 24 Ocak Kararlari ve bu kararlarin uygulanmasi için yapildigi ileri sürülen 12 Eylül askeri darbesi ve 1983 yilinda olusturulan Hükümet ile Karma ekonmik sistemden; Serbes Piyasa ekonomisine kapilar ardina kadar açikdi.
Bu gelismeden itibaren ülkedeki sorunlar, tek adres gösterilerek, iskalandi, hasir alti edildi, çözümler aranilmadi.
Ülkedeki gerçek sorunlarin neler oldugu gözardi edilerek, yillarca, Dogu ve Güneydogu Anadolu’daki sorunlara çözümler bulma yerine; sadece yoksulluk ve fakirlik edebiyeti ve siyaseti yapildi.
Bu yaklasimlar, bu yörelerdeki gerçek sorunlarin ortaya konulmasini sürekli olarak engellemistir.
Evet, bu yörelerde yoksulluk ve fakirlik vardir.
Nedenleri, yörenin cografi konumudur.
Tarim toplumu ve tarim ekonomisi ile sanayi toplumu ve sanayi ekonomisinde, belirleyici olan unsur, cografya olmustur.
Cografi konumu nedeniyle, bu yörelerde sanayi kurulamamis ve feodalite parçalanip, içinde çöreklenen asiret düzeni yikilamamamistir.
Günümüzde, bilgi toplumu ve bilgi ekonomisinde, cografyanin önemi geri planlara itilmistir. Dolaysiyle sorunlarin çözümünde içinde yasadigimiz kosullari göz ardi etmemeliyiz.
Ülkemizde, “Kalkinma Projesi” olusturulup, bu proje çerçevesinde sorunlar bir bütün olarak ele alinip degerlendirilmeli ve çözümler de bir bütünlük içinde olmalidir.
Bu nedenle, ülkenin her yöresinde gerekli çalismalar yapilarak, nelerin üretilebilecegi ve ne oranlarda paylasilabilecegi saptanilmalidir.
Sorunlarin çözümünde bir bölümü öne çikardiginiz zaman, bu kez, diger bölümleri sorun durumuna getirmis olursunuz.
Benim, Dogu ve Günydogu Anadolu için iki önerim var.
Bunlar:
-Gap Projesinin süratle tamamlanarak, köylülük anlayisindan çikarak, çiftçilik anlayisi içinde üretim yapilmasi ve çiftlikler olusturularak yöre halkina verilmesi. Her türlü bilgi, teknik ve ekonomik desteklerin saglanilmasi…
-Silikon Vadisi olusturulmali. Bu çerçevede bilgi ve bilisim teknolojilerinin üretilmelerinin yani sira vatandas ve devlet ortakligi ile mobil hale getirilen kobiler ve bu kobilerle içiçe olan endüstri meslek liseleri, teknik yüksek okullari ve mühendislik fakülteleri de açilmali. Böylece egitim ve üretim birlikte gerçeklestirilmis olur.
Pazar olarak ülke geneli ile çevre ülkeler ve alici ülkeler olabilir. Elde edilen arti deger, üretimi gerçeklestirenler arasinda adil bir sekilde paylastirismalidir.
Devlet, terörle mücadele için harcadigi milyarlarca parayi, bu projeye aktarabilir. Böylece yöre insanlarinin ellerine para geçmis olur, istihdam sorunu da çözülür.
Unutmayalim; kisilerin ve toplumlarin özgürlüklerinin sinirlarini ekonomileri çizer, ekonomik özgürlügü olmayanlar, ya asiret reislerine ya da terör örgütlerine bagimli olurlar.
Paylaş