On bir ayın sultanı olarak biliyoruz ve kabul ediyoruz. Ne mutlu ki Allah bugünleri de bizlere sağ salim ulaştırarak gelmemize vesile olmuştur. Ben bir din adamı veya geniş din bilgisi olan bir kimse değilim amma cahilde değilim. Bu mübarek Ramazan ayının kadirini ve kıymetini elbette ki din adamlarımız çeşitli yerlerde ve konularda bizlere anlatırlar da hep beraber Ramazan'ı yaşarız.
Haydi gelelim toplumdaki Ramazan heyecanı, yaşanması, etkileri ve de gelenek görenekleriyle kutlanması sevilmesi coşkulu yaşanması neler olabilir ve geçmişte nasıl Ramazan ayı kutlanıyordu hadiydin yazmaya başlayalım. Ramazan ayı bereket ayı, huzur ayı, gönüllerin ve dayanışmaların birleştirilerek yapılan iyiliklerim bir olduğu aydır. Bunun bereketi ve sevgisi, kaynaştırmanın şartlarını da eskiler bazı mahalle içlerinde ve mahalle aralarındaki etkin dolu yaşam birliktelikle yapılan toplantılar ve de eğlenceler oyunlar vardır. Ben bu yaşanan ve yapılan Ramazan etkinliklerini ileriki yazılarımda yazarak sizlere sunacağım. Bugün ki Ramazan ayı içerisinde ki sivil toplum örgütleri, dernekler, odalar, resmi ve özel kuruluşlarının yapmış oldukları Ramazan ayı kutlamaları ile çalışmaları hakkında naçizane fikirlerimi yazarak belki bir fayda arz eder düşüncesindeyim.
Ben hiçbir zaman toplu iftar yemeği ve etkinlikleri karşısında değilim. Bu yollarda ekonomik ve yaşam tarzımız belli, bunun karşısında ufakta olsa bir kendime göre hatırlatma ve aydınlatma yaparak yazıma devam ediyorum.
Valilik, belediyeler ve sivil toplum örgütlerinin vermiş olduğu bu iftar yemeklerine gelen kişiler şöyle bir bakar mısınız? Daire müdürleri ve memurları oda ve dernek başkanları, muhtarlar ve halk bulunmaktadır. Benim demek istediğim iftar yemeği olarak Valilik bir günde gerekli ve bilhassa ki halkın çok olduğu bir toplum ile belediyemizin de iki veya üç mahallede komşu mahalle halkları ile beraber bir iftar yemeği ile bu mübarek Ramazan iftarları yapılmış olur kanaatindeyim. Bütün dernekler, odalar ve diğer kuruluşlar da iftar yemeği vermeleri yerine mahallelerde ve çalışma yerlerindeki fakirleri tespit ederek yiyecek, giyecek gibi yardımlarının da yapılması bir iftar yemeği kadar değerli ve kıymetlidir derim.
"Kardeşim, bizler bu yardımları diğer zamanlarda da yapıyoruz amma Ramazan iftar yemeğinin de ayrı bir özelliği ve kıymeti vardır. Onun için bu fırsatla hep beraber birliktelik sağlayalım duygusuyla yapıyoruz" dersiniz. Çok haklısınız amma bu beraberlik yalnız Ramazan ayında mı aklınıza geliyor? Hiçbir zaman bu ve bunun gibi beraberliklere karşı gelmedim gelmemde. Mutlu olurum amma benim dileğim ve arzum yapılan yardımların hak yerine varması, harcanan paraların da Ramazan ayının ruhuna ve vecibelerine uygun olması temennisidir.
Her ne kim kime ne iyilik ve yardımlarda bulunmuşsa ve bulunabiliyorsa ise Allah kabul ersin derim. Cümle halkımızın Ramazan ayını tebrik ederek nice Ramazanlara ve bayramlara temennisi ile...