Bir önceki yazımda Türk Dil Bayramı ve Yunus Emre'yi anma törenlerinin geçmiş yıllardaki anma ve törenlerinden kısa ve özlü olarak bahsetmiştim. Gelelim bazı eksikliklerin ve olması gereken çalışmalara belki ışık tutacak fikirler neler olabilir?
Geçtiğimiz yıllarda yapılan anma törenlerinin mazereti salgın hastalığın verdiği olumsuzluklardı. Bütün bunlara rağmen kötü olmasa da unutulmadı ve bir şeyler yapma gayretini başta valilik, belediye, üniversite ve sivil örgütlerine teşekkür ederim. Artık bu mazeret bu günlerde geçerliliğini kaybetmiştir. Çalışmak, incelemeler yapmak, birliktelikle uğraşmak başarılı günlere ulaşmanın gururu ile önümüzdeki Karaman için olduğu kadar dünya tarihinde de büyük bir değer olan Türk Dili ve Yunus Emre felsefelerinin de yaşatılması ve de unutulmaması için çalışılmalıdır.
Bu birlikte çalışılmasının da öncülüğünü ve liderliğini de şehrimizin belediye başkanlığı ve Kent Konseyi’nin de iştiraki ile evvel ki yazımdaki komitelerin bir an evvel kurularak çalışmalar yapmalarıdır. Bu gibi yerel olmayan Milli ve Kültürel yönüyle dünya genelinde açılan bu kutlamaların tamamının da Karaman’ da yapılmasını da çok arzu ediyorum. Bunlar nelerdir? diyorsanız. En başta Türk Dil Kurultayı, Türk Ana Dil Kurumunun Türkçe ve Türk Dili hakkındaki yerli ve dünya genelindeki konferanslarının da Karaman Vilayetinde yapılması arzumuzdur. Madem ki Karaman Türk Dilinin Başkenti neden bu faaliyetler Ankara ve İstanbul da yapılmaktadır?
Karaman’ ımız da kurulu bulunan günden güne ilmiyle, çalışmalarıyla ve de topluma katkılarıyla kapıları açık gönülleri hizmet aşkı ile dop dolu öğretim görevlilerinin bulunduğu 20 bin öğrencisi ile gurur kaynağımız olan Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitemizi de bir kenara koyamayız. Onların çalışmalar, onların bugüne kadar Karaman’ a ve Türk Dili ve Yunus Emre için çalışmalarını da göz ardı edemeyiz. Bu bir nankörlüktür derim.
İşte elimizde böyle bir kuruluş bir fikir alemi ve de değerli öğretim üyeleri var iken birazda dışarıya bağlanmak bence saygısızlıktır derim. Yazımı fazla uzatmayacağım ve belki de benim hakkımda da bazı ters düşünenlerde olabilir ben onlara sevgilerimi ve saygılarımı fazlası ile verirken tek hedefimin ve çalışmamın da Karaman olduğunu ifade ediyorum.
Geçtiğimiz yıl Yunus Emre’yi anma ve Türk Dili olarak UNESCO tarafından ilan edilmiş, yurdun birçok şehirlerinde etkinlikler yapılmıştır. Bunlar içerisinde ses getiren de (KAREV) karaman eğitim, kültür ve sağlık vakti idi. Merkezi Ankara da ve Karaman’lıların bir vakfıdır.
Vakıf başkanı sayın Veli Bozkırının şahsında bütün kurucu üyelerin ve yönetim kurulunun bu hummalı çalışmalarından dolayı ayrıca tebrik emekteyim. “ Karamanlı Yunus Beste Yarışması, 2021 yılında halka açılmış ve 70 bestekarla 183 eserle yarışmaya katılanlardan 10 eser finale kalmıştır. Bu on eserde 27 Mart 2022 de TRT’nin Arı stüdyolarında yapılacak ve ileri bir tarihte de yayınlanacaktır. Bu eserler (TSM) Türk Sanat Müziği adı altında yayınlanacaktır. Eserleri tamamen Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenmiştir.
Fazla bilgi ve gelişmelerinin de (KAREV) tarafından halkımıza duyurulacaktır. İşte Karaman aşkı, işte birlikteliklerin çalışmalarının eserleridir. Sağ olsunlar…